Sedm nejšílenějších diet na světě

Je pravděpodobné, že jste vy nebo někdo z vašich známých vyzkoušeli nějakou módní dietu. Módní diety jsou opakem vědecky podložených výživových doporučení a často se skládají z libovolných (a někdy směšných) pravidel, která platí pro každého. Jejich přitažlivost spočívá ve sloganu: jezte přesně tohle a zázračně zhubnete, i když v hloubi duše víme, že hubnutí je kombinací času a důsledného úsilí. A my ve společnosti Habit víme, že diety nejsou univerzální. Proslýchá se, že další módní vlnou bude dieta bez toho či onoho, a to nás přimělo přemýšlet, jak jsme se sem dostali? Vrátili jsme se v čase a shromáždili sedm nejpozoruhodnějších módních diet – mnohé jsou legrační, několik se jich v době své největší slávy zdálo být přiměřeně legitimních a některé jsou vyloženě děsivé.

  1. CIGARETOVÁ DIETA
    Ve 20. letech 20. století našly cigaretové společnosti nový marketingový úhel: zapálíte si cigaretu a už nebudete mít chuť na jídlo. Společnost Lucky Strike dokonce zahájila kampaň s názvem “Sáhněte po Lucky místo sladkého”, která se stala velmi úspěšnou. Naštěstí pro všechny plíce lidé nakonec přišli na to, že to byl jen falešný reklamní plán. (Nebojte se, Done Drapere, vždycky můžete přijít pracovat pro Habit.)
  2. DIETA ŠÍPKOVÉ RŮŽENKY
    Jedná se pravděpodobně o nejpohodovější módní dietu. Tato dieta tvrdí, že nedostatek spánku je hlavním faktorem, který přispívá k přibývání na váze. Řešení? Vyspěte se na kila. Zajímavé je, že na tom může být něco pravdy – nedostatek spánku je spojen s vyšší hmotností a vyšší hladinou “hormonu hladu” ghrelinu. Stojí za zmínku, že pokud vám tato dieta pomůže zhubnout, je velká šance, že je to proto, že je těžké jíst, když podřimujete.
  3. LIMONÁDO-PEPŘOVÁ DIETA
    Tato módní dieta, známá jako limonádová dieta, spočívá v odříkání pevné stravy ve prospěch nápoje z kajenského pepře, citronové šťávy, javorového sirupu a vody. Dieta byla postavena na údajných přínosech kapsaicinu, aktivní složky kajenského pepře. Předpokládá se, že kapsaicin má zázračné vlastnosti při spalování tuků, ale vědci jsou skeptičtí k tomu, že by kajenský pepř mohl někomu skutečně pomoci zhubnout. Master Cleanse začnete projímavým výplachem slanou vodou a pak budete po zbytek dne pít 6 až 12 sklenic kajensko-citronovo-javorové vody. Po týdnu se vám kila rozplynou. Jediný problém: kila se pravděpodobně vrátí, jakmile začnete opět jíst tuhou stravu.
  4. DĚTSKÁ DIETA
    Tato dieta nařizuje jíst několik skleniček dětské výživy k snídani a obědu, po nichž následuje jídlo vhodné pro dospělé k večeři. Krátkodobě pravděpodobně zhubnete, protože omezíte kalorie. Nevýhodou je, že přijdete o bílkoviny a další živiny, které vaše tělo potřebuje. Na druhou stranu se nebudete muset bát, že vám kolegové vezmou oběd z lednice v kanceláři.
  5. DIETA SE ZELNOU POLÉVKOU
    V tomto sedmidenním plánu můžete jíst tolik zelné polévky, kolik chcete. Můžete jíst i několik dalších potravin, i když logika pokynů se může zdát trochu nahodilá. Například druhý den máte pokyn sníst k večeři pečenou bramboru s máslem. Třetí den na pečenou bramboru ani nepomyslete. Abychom byli spravedliví, i tvůrci diety se shodují, že nevede k dlouhodobému hubnutí.
  6. DIETA S VATOVÝMI TAMPONY
    Jedná se o skutečnou módní dietu, která spočívá v pojídání vatových kuliček (buď obyčejných, nebo namočených v pomerančové šťávě) místo jídla. Ačkoli jsou vatové kuličky technicky nízkokalorické, jejich pojídání má dvě hlavní nevýhody: obvykle jsou vyrobeny ze syntetických vláken a chemikálií a mohou způsobit velmi nebezpečnou obstrukci v trávicím traktu.
  7. DIETA PROTI TASEMNICÍM
    Tato dieta není pro háklivé. Zahrnuje konzumaci vajíček tasemnic, jejich vylíhnutí v trávicím traktu a následnou konzumaci potravy tasemnicemi. Je těžké uvěřit, že by někdo tuto dietu skutečně dodržoval, ale několik případů bylo zaznamenáno (a pravděpodobně si vyžádalo několik návštěv v nemocnici).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *