Kdy je lepší volit hliník, kdy mosaz a kdy měď?

Hliník, měď a mosaz jsou tři různé kovy, které se mohou používat v mnoha různých aplikacích. V některých případech je vhodnější použít hliník, v jiných případech měď případně mosaz.

Hliník je lehký, odolný kov, který je oblíbený zejména v konstrukčním průmyslu. Může být použit k výrobě různých druhů součástek, jako jsou kola, větrné turbíny či letecké trupy. Hliník dobře vodí elektřinu, takže se užívá v elektrických vodičích a elektrickém vybavení. V posledních letech vídáme hliník při výrobě konstrukcí pro solární panely. Hliníkové konstrukce pro solární panely jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje, což je výhodné při instalaci a údržbě panelů. Hliník současně dobře odolává korozi a není tolik náchylný vůči změnám teplot, což znamená, že se může používat v různých klimatických podmínkách.

Naproti tomu měď je těžší kov než hliník a je také velmi dobrým vodičem tepla i elektřiny. Proto se měď často využívá pro výrobu elektrických vodičů a přívodních kabelů. Měděné desky našly uplatnění při výrobě kotoučů a elektrod, a to díky jejich odolnosti vůči opotřebení a korozi. Měď je oblíbená k výrobě pamětních a různých ozdobných desek třeba pro informační a navigační systémy v budovách, kde působí velice luxusně. Měď dobře odolává korozi a je odolná vůči změnám teplot, nachází tedy uplatnění v potrubích a kotlech.

Mosaz je kov, který se skládá ze směsi mědi a cínu. Je odolná vůči korozi a má dobré tepelné a elektrické vodivé vlastnosti, což z ní činí vhodný materiál při výrobě různých druhů součástek, jako jsou například pružiny, šrouby a klíče. Mosaz též dobře zní, proto se z ní vyrábějí hudební nástroje. Mosazné trubky najdou uplatnění jako polotovary pro instalace, například pro vodovodní a topenářské potrubí. Mohou být také použity pro výrobu kondenzátorů a jiných průmyslových výrobků případně architektonické prvky do interiéru, na nábytek nebo na osvětlovací tělesa, díky jejich atraktivnímu vzhledu.

Více informací na webu profimet. Eshop nabízí dobrou dostupnost skladu v Praze, více než 500 + položek skladem a příznivé ceny proti konkurenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *